10 Negativities That Could Zap Your Mental Strength

Posted on: 21st November 2015

Your physical health and prowess are extremely important to successfully completing your daily tasks both at work and at home. But more importantly, mental strength, tenacity and optimism are essential for ongoing success in life, and will help you achieve your long-term goals.

Here are 13 negativities that zap your mental strength, and prevent you from fulfilling your life’s purpose.

1. Feeling sorry for yourself: This is definitely at the top of the list. Feeling sorry for yourself gets you nowhere and costs you precious time, effort, and opportunities that may be right in front of your nose.

Solution: Don’t focus on the unfortunate events in your life. Take charge of the situation and turn it into what could be your greatest asset. Take responsibility for your actions, and have the courage to face the consequences. As the saying goes, “When life gives you lemons, make lemonade.” Think positive, and you’ll emerge victorious if not unscathed.

2. Giving away your power: When you let others make you feel bad, insecure, or inferior, you are relinquishing your power. It weakens your focus and loosens your grip on the situation.

Solution: Be determined to manage the way you react or respond when others try to hurt or break you.

3. Being sceptical about change: If you don’t embrace change, you’ll become complacent, and be stuck where you are forever. Letting uncertainty get the best of you will wear you down and cost you wonderful opportunities to be productive and improve your quality of life.

Solution: Move out of your comfort zone. Welcome the unknown, explore different possibilities, and dare to be different. It can only lead to success.

4. Whining about ‘uncontrollable’ situations: Lost luggage, bad traffic, or spilling coffee on that new dress or tie can happen to anyone at any time. But even if you woke up on the wrong side of the bed, whining about it is not going to help you manage your mental strength.

Solution: Accept these situations are part of life, and don’t let it deter you from accomplishing your goals. Even if you cannot control the situation, you still have control of your attitude, response, and actions.

5. Pleasing others too much: Yes, you want to uphold unity, friendship, and camaraderie. But when your efforts to be liked by everybody all the time make you ineffective, cranky, or unable to meet deadlines, maybe it is about time to stop worrying about it.

Solution: Stop feeding your people-pleasing personality right away. There’s a line between being kind to others and letting them have their own way. If you encounter difficult people who force you to play nice to avoid squabbles, learn to navigate the situation so it won’t aggravate you further.

6. Being scared to take calculated risks: While jumping into every risky situation can be foolish, being scared to take a calculated risk can hold you back both personally and professionally. Sometimes you only get one shot at an opportunity, and if you let it pass you by, you may end up regretting it for the rest of your life.

Solution: Weigh up the pros and cons thoroughly and if you think you can handle it confidently, even in the worst case scenario, take the leap and don’t hold back. You’ll be satisfied with your display of courage and the eventual result.

7. Dwelling on the past: Wallowing in past mistakes, disappointments, and regrets will only zap your mental energy further. It also takes away your ability to enjoy the present and look forward to the future.

Solution: Acknowledge the past is part of who you are, but accept it can never define the person you’re going to be. Take what’s good in it as inspiration to do better both today and in the future.

8. Committing the same mistakes again and again: As the old saying goes, “A word is enough for the wise.” That is, making the same mistakes over and over again is entirely counterproductive.

Solution: Learn from those mistakes and map out a strategy to ensure you won’t commit them again. That’s the mark of mental strength.

9. Resenting other people’s victories: Being jealous of other people’s achievements is unfair and unnecessary for someone who wants to preserve their mental strength. Even if they earned it unrightfully, what good would you get from bringing them down?

Solution: Strive to feel genuine excitement and joy for the triumphs of others. Focus on making your way to the top of your own achievement ladder, and when you get there; give yourself a well-deserved pat on the back. In short; run your own race.

10. Giving up too easily: Nobody says life is fair. And victory won’t be handed to you easily. But giving up after only a few attempts is an insult to your mental capacity – especially if the end goal is worth the sacrifice.

Solution: Do not be scared to face failure every now and then. Be persistent and insistent that the prize is yours for the taking.

Share this feature

Tomorro Email Newsletter
Subscribe to hear about future competitions and how your entries are making a difference